فهرست مطالب

نشریه فناوری حمل و نقل
پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میترا پایزدان، سید محمد میرمحمدی، منیژه دشتبان صفحه 1
    حمل ونقل به طور میانگین حداقل حدود 10 درصد تولید یک اقتصاد را به خود اختصاص داده و با توجه به اینکه جابجایی کالا نقش مهمی در توسعه و رشد بخش های مختلف ایفا می کند، سرمایه گذاری در حمل ونقل با افزایش تقاضای آن موجب توسعه سایر بخش های اقتصاد خواهد شد. در بین روش های مختلف حمل ونقل، جابجایی کالا از طریق جاده به علت فراهم نمودن زمینه دسترسی آسان از درب کارخانه تولیدی تا محل مصرف اهمیت فراوانی دارد. استان تهران در اقتصاد کشور، همانند یک قلب عمل نموده و با دارا بودن تنها یک درصد از مساحت کل کشور، 18 درصد جمعیت و حدود 25 درصد تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده است. این بدان معناست که استان تهران می تواند جایگاه مهمی در فرایند توسعه کشور داشته باشد. بنابراین بررسی تابع تقاضای کالاهای تجاری در بخش حمل ونقل جاده ای استان تهران موضوع این پژوهش قرار گرفت. داده های به دست آمده با نرم افزار EViews به روش OLS مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان دادند میزان جابجایی کالا از استان تهران به مقاصد سایر استان های کشور بیش از هر چیزی، تابعی از حجم تولید در تهران بوده و با افزایش جمعیت استان مقصد به طور مثبت تغییر و با افزایش بعد مسافت که در اینجا به عنوان یک شاخص قیمتی هزینه عمل می کند، تناژ حمل بار کاهش می یابد. در یک جمع بندی کلی می توان گفت تقاضای حمل ونقل جاده ای کالای استان تهران بیش از هر چیز وابسته به مبادلات خارجی و بودجه دولتی است. در نتیجه و بر اساس یافته های این پژوهش، در کوتاه مدت، توسعه زیرساخت های حمل ونقل جاده ای کشور با محوریت استان تهران می تواند موجب تسهیل رشد بخش های مختلف اقتصاد کشور شود و در بلندمدت این ظرفیت باید به طور متناسب در سایر نقاط کشور توزیع گردد.
    کلیدواژگان: حمل ونقل جاده ای، تابع تقاضا، اقتصاد، کالا، استان تهران
  • عبدالرضا شیخ الاسلامی، علی زنگویی* صفحه 16
    همه روزه حوادث و تصادفات فراوانی در بخش های مختلف حمل ونقلی اتفاق می افتند که هزینه های گزافی بر جای می گذارند. صنعت دریایی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و همه ساله، حوادث فراوانی ناشی از عوامل مختلف (که خطای انسانی علت اصلی آنها به شمار می رود)، رخ می دهند و هزینه های زیادی به بار می آورند. لذا با کنترل این حوادث و رفع یا حداقل سازی هزینه های ناشی از آنها، می توان در توسعه این صنعت نقش بسزایی داشت. هدف از بررسی هر سانحه دریایی، کشف دلایل و عوامل وقوع آن، بهره برداری از تجارب حاصله و سعی در جلوگیری از بروز سوانح مشابه در آینده با توزیع و انتشار یافته ها از بررسی سانحه دریایی است. همچنین بکارگیری توصیه های ارایه شده برای اهداف آموزشی و اصلاح ساختارها و قوانینی جهت ارتقای ایمنی دریانوردی ضروری است.
    به طور کلی هدف اصلی از این مقاله، ارایه مدلی است که میزان تصادفات و سوانح دریایی را پیش بینی نماید. از دیدگاهی دیگر، هدف از مقاله، شناسایی عوامل اصلی بروز تصادفات دریایی است. برای این منظور از داده های میدانی بندر امام خمینی استفاده شده است. مدلسازی با استفاده از مدل های رگرسیونی صورت می گیرد. نتایج مربوطه با هم مقایسه می شوند و مدل بهینه مشخص شده و عوامل موثر در بروز حوادث بر اساس اولویت تعیین می گردند.
    در انتها هم برای عوامل اصلی بروز حوادث که مهم ترین آنها، «کمبود تعداد یدک کش ها»و«افزایش تعداد ترمینال های عمومی و اختصاصی» می باشد، راهکارهایی پیشنهاد می شود تا بتوان با محدود کردن این عوامل، نقش آنها را در بروز حوادث دریایی، کم رنگ نمود.
    کلیدواژگان: ایمنی دریایی، حوادث دریایی، شناسایی عوامل موثر در حوادث بنادر، کاهش تصادفات دریایی
  • محمدرضا احدی*، غلامرضا فرهمندی مقدم صفحه 25
    سوانح جاده ای، یکی از علل مهم مرگ ومیر در بسیاری از کشورها می باشند و سالانه حدود 2/1 میلیون نفر در جهان به دلیل حوادث ترافیکی جان خود را از دست می دهند. این در حالی است که شمار مصدومان سوانح ترافیکی در سراسر جهان به بیش از 50 میلیون نفر می رسد. افزایش روزافزون وسایل نقلیه و کاربران راه از جمله مسایل مهم و گسترده ای است که ابعاد متنوع و پیچیده ای را شامل می شود. اهمیت موضوع و پیچیدگی آن ایجاب می نماید تا تجزیه و تحلیل موثری از تصادفات صورت گیرد. در حال حاضر، در همه جوامع اعم از مترقی و رو به رشد، بر تهیه آمارهای دقیق و صحیح بسیار تاکید می شود. لذا دسترسی به آمار تصادفات درون شهری به منظور ارایه راهکارهای مناسب نیز از این قاعده مستثنی نیست. در این مقاله، آمار تصادفات بر اساس پارامترهایی از قبیل: علت تامه، نحوه برخورد وسایل نقلیه، بر مبنای ماه، روز، بر مبنای جمعیت و همچنین بر مبنای تحصیلات مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند که با توجه به این تجزیه و تحلیل ها می توان نتایج قابل توجهی در زمینه کاهش تصادفات درون شهری کسب نمود.
    کلیدواژگان: آمار تصادفات، تجزیه و تحلیل، تلفات جاده ای، شهر قزوین
  • سید جواد میرمحمدصادقی، آراز هاشمی نژاد* صفحه 33
    با وجود محبوبیت انواع خطوط ریلی در سراسر جهان، اکثر شهرهای عمده با مشکلات زیست محیطی ناشی از احداث راه آهن و عبور ناگزیر خطوط آن از نزدیکی مناطق مسکونی حساس، آزمایشگاه ها، بیمارستان ها یا ساختمان های مخابراتی مواجهند. از بین عوامل زیست محیطی ممکن، ارتعاش به عنوان یکی از مهم ترین عوامل مد نظر است. به تازگی، ملاحظات زیست محیطی سختگیرانه موجب توجه بیشتر محققان و برنامه ریزان حمل ونقل شهری به بررسی مشکل ارتعاشات ناشی از عبور قطار و تاثیر آن بر آسایش انسان و عملکرد تجهیزات حساس شده است. در این مقاله، ضمن معرفی روش های ارزیابی ارتعاشات ناشی از خطوط ریلی، معیارهای آیین نامه ای ارزیابی ارتعاشات در کشورهای مختلف بررسی شده اند. در پایان مقاله نیز محدوده مناسب برای کاربرد آیین نامه ها از نظر ارتعاش وارده به انسان و سازه های مجاور خطوط راه آهن ارایه شده است.
    کلیدواژگان: خطوط ریلی، ارتعاش، آیین نامه، مقادیر مجاز ارتعاش
  • محمدصادق طاهر طلوع دل، سیاوش صادقی*، فرنوش بهرامی صفحه 45
    با توجه به اینکه سالانه مبلغ هنگفتی از بودجه دولت صرف نگهداری و ترمیم راه های کشور می شود، کمترین صرفه جویی در هزینه ها می تواند تفاوت قابل توجهی در این هزینه ها ایجاد کند. با علم به اینکه در طراحی راه ها عواملی همچون ایمنی همواره مهم بوده و در عین حال، حفاظت و صیانت از محیط زیست انسان و حیوانات اهمیت روزافزون پیدا کرده است، ایده استفاده از مصالح ارزان تر و در دسترس و نیز بازیافت مصالح و استفاده مجدد از آنها در راه ها قوت می یابد. در این مقاله با تمرکز بر استفاده از مصالح بازیافتی در راه ها به منظور کاهش هزینه ها و همزمان حفظ دوام و بهبود کیفیت راه و شرح مختصر برخی روش های نگهداری از رویه راه، ضمن بررسی هزینه های ناشی از ساخت و نگهداری، به توجیه اقتصادی بازیافت مصالح راهسازی در راه های کشور پرداخته شده است. به استناد تحلیل های انجام شده در این مقاله مشخص است که می توان با موفقیت از مصالح بازیافتی راه ها به عنوان رویه جدید استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بازیافت رویه، روش های بازیافت، کاهش هزینه، نگهداری، مصالح جایگزین
  • مجید یوسفی خوشبخت*، فرهاد فخار ایزدی صفحه 51
    مساله مسیریابی وسیله نقلیه (VRP)1، یکی از مدل های توسعه یافته مشهور از مساله فروشنده دوره گرد (TSP)2 است. این مساله، نقش مهمی در مدیریت توزیع و زنجیره تامین و دیگر مسایل بازی می کند؛ به طوری که طی پنجاه سال گذشته بسیاری از محققان به این مساله و مدل های توسعه یافته آن پرداخته اند و روش های زیادی برای آنها ارایه کرده اند. به علاوه، این مساله در دنیای واقعی بسیار کاربرد دارد و می توان آن را با اضافه کردن محدودیت های دیگر به تعداد زیادی از مسایل کاربردی گسترش داد. هدف این مقاله، در ابتدا شرح خود مساله و بیان تاریخچه آن است. سپس مدلی از VRP بیان می شود که هدف آن کمینه سازی تعداد وسایل نقلیه مورد استفاده و مسیرهای پیموده شده توسط آنهاست. باید توجه داشت که تفاوت اصلی این مقاله با مقاله های دیگر در این است که در اینجا بیشتر به کاربردهای این مساله در دنیای واقعی و بیان مدل های توسعه یافته مشهور آن شامل نسخه باز VRP، VRP با پنجره های زمانی، VRP ناهمگن ثابت، VRP کلی و غیره پرداخته می شود. همچنین در این مقاله، فرمول بندی گسترش های مساله VRP نیز ارایه می شود.
    کلیدواژگان: مساله مسیریابی وسیله نقلیه، مسایل NP تام، بررسی، کاربردهای واقعی
  • مهدی کوه میشی* صفحه 65
    مخلوط آسفالتی با استخوان بندی سنگدانه ای (SMA)، یکی از انواع مخلوط های آسفالتی است که برای افزایش مقاومت روسازی در برابر شیارشدگی سطح راه استفاده می شود و با توجه به بالا بودن هزینه اولیه ساخت، این مخلوط ها به طور معمول در مسیرهای با ترافیک سنگین به کار می روند. اگر چه در این مخلوط ها نسبت به مخلوط های متداول از قیر بیشتری استفاده می گردد، ولی به دلیل اینکه به طور معمول ترافیک عبوری از روی روسازی های با لایه رویه SMA زیاد است، لازم است توجه ویژه ای به مقاومت آنها در مقابل ترک های خستگی شود. با توجه به اینکه در راهنمای جدید طراحی روسازی های انعطاف پذیر، خرابی مربوط به ترک های خستگی بالا به پایین در طراحی روسازی در نظر گرفته می شوند، در اینجا مورد نظر است که اثر ضخامت لایه های روسازی، شرایط خاک بستر، شرایط آب وهوایی و ضخامت لایه اساس روی مقدار ترک های طولی (بالا به پایین) به وجودآمده در روسازی هایی که دارای لایه SMA به عنوان لایه رویه هستند، بررسی شود. نتایج به دست آمده از MEPDG نشان می دهند که برای حالت اجرا روی خاک بستر قوی مقدار این ترک ها بیشتر است و همچنین افزایش ضخامت SMA تا یک حد مشخص سبب افزایش ترک های طولی و سپس کاهش آنها می شود.
    کلیدواژگان: مخلوط های SMA، روسازی آسفالتی، ترک های طولی، MEPDG
|
  • M. Payazdan, S.M. Mirmohammadi, M. Dashtban Page 1
    Today, about 10 percent of an economy is allocated to the transportation. As freight transport has an important role in the development and growth of various economic sectors, investment in transportation can improve the other sectors. Among different methods of transport, road transport is of great importance because of the door – to – door provision (from production site to consumption place). About 25 percent of GNP is allocated to Tehran province with 1 percent of the area and 18 percent of the population of the country. Therefore, the demand for commercial goods was studied in the Tehran province’s road transport. The data was analysed by the EViews software through OLS method. The results show that the amount of freight transport from Tehran to the other provinces is a function of production volume in Tehran and it will increase by incrementing of the destination population and will decrease by increasing the distance.The freight transport demand for Tehran province is dependent to the external exchanges and public budget. Based on the finding of this study, in the short term, development of road transport infrastructures focusing on Tehran can facilitate the growth of various sectors of the country’s economy.
    Keywords: Road Transport, Demand function, Economy, Goods, Tehran Province
  • A. Sheykholeslami, A. Zangooei* Page 16
    Traffic accidents impose enormous costs on different transport sectors. Maritime industry is not exempt from these costs and every year plenteous accidents occur because of various factors (mostly human errors). Therefore, controlling these accidents and obviation or minimizing their costs, can have a considerable role in development of maritime industry. The aims for investigation of every maritime disaster are detection of occurrence reasons, using the experiences and prevention from similar disasters in future by dissemination of findings.As the main purpose, this paper proposes a model which could predict the rate of maritime accidents and disasters. In the other hand, this paper identifies the main reasons of the maritime accidents. The field data from Imam Khomeini port was utilized to achieve these goals. Modeling was done through regression models, results compare to each other and the optimum model is determined. Then, based on the priority, the contributory factors in disaster occurrence will be stated.Finally, for the main factors of accidents, among which "Lack of Tugboats" and "Increasing number of public and private terminals" are of great importance, solutions are proposed to restrict their role in the maritime accidents.
    Keywords: Maritime safety, Maritime Events, Maritime Accidents Decrease
  • Mohammad Reza Ahadi*, Gholamreza Farahmandi Moghaddam Page 25
    Road traffic accidents are one of the major causes of fatalities in many countries. Approximately 1.2 million people lost their lives annually around the world due to these types of accidents. However the number of injuries of traffic accidents reaches more than 50 million people around the world.Increasing use of vehicles and roadusers are the extensive and major issues that will include diverse and complex aspects.Importance and complexity of the issues requires an effective analysis of accidents to be carried out.Nowadays in all societies,both developed and developing much emphasis is on providing accurate statistics. Access to accident data within urban area to provide an appropriate solution is no exception. In this paper,accident data based on parameters such as cause of accident,type of vehicle collision based on month, day andalso based on population and level of driver’s education are analyzed.Data collected and analysisshows that having accurate data can have significant impact on the steps and measure for reduction of fatalities andaccident reduction rates.
    Keywords: AccidentsData, Accident Analysis, RoadCasualties, Urban Accidents, Qazvin
  • S.J. Mirmohammad Sadeghi, A. Hashemi Nejad* Page 33
    Despite the popularity of railway tracks around the world, most of the major cities are facing with environmental problems resulting from the construction of railway lines near sensitive areas, laboratories, hospitals and telecom buildings. Among the possible environmental effects, vibration is considered as one of the most important factors. More recently, researchers and urban transport planners have concentrated on the problem of vibrations from passing trains and their impact on human comfort and performance of the equipments. In this paper, different methods of vibration measurement are introduced and then vibration evaluation criteria of the standards have been investegated in various countries. Finally, proper ranges for the application of the vibration standards for vibration received to human and adjacent structures over railway lines are presented.
    Keywords: Railway tracks, vibration, standards, alowable vibration limits
  • M.S. Tolo Del, S. Sadeghi*, F. Bahrami Page 45
    Given the enormous amount of annual budget spent on road maintenance, even small savings can make notable decrease in costs. The increasing importance of environmental protection and safety in designer’s concerns, has made inevitable the idea of using cheap and accessible materials which can be done through recycling pavement of old roads and reusing obtained materials in construction of new roads. This paper concentrates on usage of recycled materials in roads in order to reduce the costs while improving durability and quality of pavement. It provides a short description of road maintenance methods; by surveying the costs of construction and maintenance, tries to offer economic justification in the case of recycling the construction materials of the roads in Iran. According to the performed analyses, it was found that the usage of recycling materials of old pavements in construction of new roads can be successfully implemented.
    Keywords: Pavement Recycling, Recycling Methods, Cost Reduction, Maintenance, Replacement Materials
  • M. Yousefi Khoshbakht*, F. Fakhar Izadi Page 51
    The vehicle routing problem (VRP) is a famous generalization of the well-known traveling salesman problem (TSP). This problem has played a very important role in the distribution and supply chain management and many other areas. During the past five decades, many researchers have engaged to the research on the various types of vehicle routing problems and have made a great achievement. The characteristics of the VRP seem more appropriate for real-life applications, and it is also possible to extend the problem to a wide variety of problems by incorporating some additional side constraints. The first purpose of this survey is the problem description and its history. Then, the model of VRP is explained in which the goal is minimizing number of vehicles and their traveled routes. The main difference between this paper and other papers is that the practical applications in real life of VRP and its variations such as open VRP, time windows VRP, heterogeneous fleet VRP, generalized VRP, etc are considered here. Furthermore, the formulations of VRP’s extensions are presented.
    Keywords: Vehicle Routing Problem, NP, complete Problems, Survey, Real applications
  • M. Koohmishi* Page 65
    Stone Matrix Asphalt is a sort of hot mix asphalt that is used to increase pavement resistance against rutting. According to their high initial construcion cost, SMA mixtures are usually used in heavy traffic areas. Although these mixtures have more binder than conventional asphalt mixtures, special attention is required for their resistance to fatigue cracking, because traffic level in pavements with SMA surfacing layer is high. According to the new design guide for flexible pavements, damage of top-down fatigue cracking is considered in pavement design, so it is desirable to investigate the effects of SMA layer thickness, subgrade condition, climatic condition and base layer thickness on the longitudinal cracking (top-down) that is created in pavements with SMA surfacing layer. The results obtained from MEPDG software show that the cracks are more when subgrade layer strength is higher. Furthermore, by increasing the thickness of SMA layer, longitudinal cracks increase at first and then decrease.
    Keywords: SMA mixtures, Asphalt Pavement, Longitudinal Cracks, MEPDG